Ξύπνησαν 15 ασθενείς από κώμα ετών, δυστυχώς μόνο για λίγο!

Επιστήμονες από το Βέλγιο κατόρθωσαν να αφυπνίσουν προσωρινά 15 ασθενείς από το κώμα στο οποίο βρίσκονταν επί εβδομάδες ή χρόνια, χρησιμοποιώντας χαμηλής εντάσεως ρεύμα.

Μερικοί από αυτούς κίνησαν τα χέρια τους ή ακολούθησαν με τα μάτια τους εντολές των γιατρών. Δύο από αυτούς μπόρεσαν να απαντήσουν σε πολύπλοκες ερωτήσεις των γιατρών.

Όμως, δυστυχώς, η αφύπνισή τους ήταν παροδική. Όλοι οι ασθενείς, εισήλθαν εκ νέου σε κωματώδη κατάσταση μερικές ώρες αργότερα. Ο επικεφαλής του εγχειρήματος Dr. Steven Laureys, επικεφαλής της Ομάδας Επιστήμης του Κώματος (COMA) στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λιέγης, δήλωσε πως «Δεν θέλω να δώσουμε στον κόσμο ψευδείς ελπίδες, οι άνθρωποι αυτοί δεν ξύπνησαν και σηκώθηκαν από τα κρεβάτια τους. Όμως η μελέτης μας δείχνει ότι υπάρχει η πιθανότητα να αναρρώσει λειτουργικά ο εγκέφαλος, ακόμα και πολλά χρόνια έπειτα από τη βλάβη που υπέστη».

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, στους περισσότερους οι αλλαγές ήταν μέτριας εντάσεως, αλλά μερικοί ανέκτησαν πλήρως την ικανότητα της επικοινωνίας. Μάλιστα, δύο από αυτούς βγήκαν εντελώς από την κατάσταση της ελάχιστης συνείδησης, απαντώντας με κινήσεις του κεφαλιού ή των ματιών σε πολύπλοκα ερωτήματα. Οι υπόλοιποι μπόρεσαν να αντιδράσουν σε απλές εντολές, όπως να κάνουν ένα νεύμα ή να σφίξουν το χέρι των γιατρών.

Αναλυτικό άρθρο με το πείραμα και τα ευρήματα πρόκειται να δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Neurology».